Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Β. Μ. Γκαβρίλοφ - Για το έργο του Λένιν 'Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι' (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)

Β. Μ. Γκαβρίλοφ - Για το έργο του Λένιν 'Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι' (εκδ. Σύγχρονη Εποχή)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Το βιβλίο του Λένιν " Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι" πρωτοεκδόθηκε από τις εκδόσεις "Κομμουνίστ" στη Μόσχα στα τέλη του 1918. Οι θέσεις του έγιναν αναπόσπαστο τμήμα της μαρξιστικής-λενινιστικής θεωρίας της σοσιαλιστικής επανάστασης. Σ' αυτό το έργο ο Λένιν συμπύκνωσε την πείρα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και του πρώτου χρόνου της σοβιετικής εξουσίας, υπέβαλε σε ολόπλευρη κριτική τη στάση του Καρλ Κάουτσκι, ιδεολογικού ηγέτη της Δεύτερης Διεθνούς, απέναντι στο νέο σοβιετικό κράτος και απόδειξε την περιφρόνηση του Κάουτσκι απέναντι στα ζωτικά συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η "προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι" χρησιμεύει στους μαρξιστές-λενινιστές σαν ένα θεωρητικό όπλο στη σύγχρονη πάλη των ιδεών, βοηθά στην κατανόηση της ουσίας των σύγχρονων επιθέσεων κατά της επαναστατικής θεωρίας και υπογραμμίζει την ανάγκη της επαναστατικής πάλης για το σοσιαλισμό
Β. Μ. Γκαβρίλοφ
Για το έργο του Λένιν «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι – Διαβάστε το

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δημήτρη Γκιώνη: "ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ"

Δημήτρη Γκιώνη: "ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ"
Γεντί - Κουλέ (Ν. Ζαχαριάδης), Συγγρού (Χαϊτάς - Μπεζεντάκος), Αβέρωφ, Αίγινα, Βούρλα.
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.gr«Η θρασύτατη δραπέτευσις των 27 κομμουνιστών προκαλεί γενικήν κινητοποίησιν. ΕΙΚΟΣΙΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥΣ ΔΡΑΠΕΤΑΣ. Ενώ τα σύνορα προς τας χώρας του παραπετάσματος ελέγχονται αυστηρώς, μονάδες του στόλου και της Βασιλικής Αεροπορίας ερευνούν την θαλάσσιαν περιοχήν από του Σαρωνικού μέχρι της Κρήτης. Ενεργούνται συνεχείς έρευναι. Εγένοντο 300 συλλήψεις υπόπτων διατην απόδρασιν των ερυθρών». Τρίτη, 18 Ιούλη 1955. Η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ αναγγέλει με αυτούς τους τίτλους στην πρώτη της σελίδα την κινηματογραφικού τύπου απόδραση, την προηγούμενη μέρα από τις φυλακές Βούρλων στη Δραπετσώνα, 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ. Το χρονικό της απόδρασης αυτής, περιγραφές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, διηγήσεις, αλλά και πέντε ακόμα αποδράσεων στελεχών του ΚΚΕ που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στην εποχή τους, περιέχονται στο σπάνιο βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη «Οι μεγάλες αποδράσεις» από τις εκδόσεις «τετράδιο» (δεν υπάρχουν πια) που προσθέτουμε σήμερα στα ράφια της "e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος" στο Scribd. Πρόκειται για τις αποδράσεις του Νίκου Ζαχαριάδη απ’ το Γεντί – Κουλέ το 1925 και την Παλιά Στρατώνα το 1929, την απόδραση «των 7 και του δεκανέα» από τις φυλακές Συγγρού το 1931, την θρυλική απόδραση του Μ. Μπεζεντάκου, επίσης από τις φυλακές Συγγρού το 1932, την απόδραση της Κ. Εμμανουηλίδου από τις φυλακές Αβέρωφ το 1933, την απόδραση «των 8» από την Αίγινα το 1934 και την με ασύλληπτο τρόπο απόδραση των 27 κομμουνιστών από τα Βούρλα το 1955, που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ένδοξη ιστορία του ΚΚΕ.
Δημήτρη Γκιώνη
Οι μεγάλες αποδράσεις – Διαβάστε το

Ιστορία και μνήμη

Ιστορία και μνήμη
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΤο έργο αυτό περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες οι οποίες αναφέρονται σε βασικές έννοιες της ιστορικής επιστήμης αλλά και σε θεμελιώδεις κατηγορίες του πολιτισμού μας: στη σχέση παρελθόντος και παρόντος, στη σχέση ανάμεσα στο αρχαίο και το νεοτερικό, στη μνήμη, τέλος στην ιστορία. Ο Λε Γκοφ εξετάζει την ιστορικότητα των εννοιών αυτών, δηλαδή πώς δημιουργήθηκαν, πώς άλλαξαν, ποιες διαπλοκές είχαν κάθε φορά με την εποχή τους, πώς χρησιμοποιούνται όταν σκεφτόμαστε τα περασμένα, πώς έγιναν εργαλεία των ιστορικών. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο είναι ταυτόχρονα εγκυκλοπαίδεια των ιστορικών σπουδών αλλά και θεωρητικός στοχασμός πάνω στην ιστορία. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την ιστορική σκέψη από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή, και παρόλο που επικεντρώνεται στη δυτική ιστορική παράδοση, δεν περιορίζεται σε αυτήν. Το έργο απευθύνεται τόσο στους ιστορικούς, στους κοινωνικούς επιστήμονες και στους εκπαιδευτικούς, όσο και σε όλους εκείνους που θέλουν να καλλιεργήσουν την ιστορική τους συνείδηση και να εκλεπτύνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ιστορία.
JACQUES LE GOOFF
Ιστορία και μνήμη – Διαβάστε το

ΚΚΕ Εσωτερικού (Ιστορική αναδρομή)-Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 (Ε.Δ.Ι.Α.) (2006)

ΚΚΕ Εσωτερικού (Ιστορική αναδρομή)-Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 (Ε.Δ.Ι.Α.) (2006)
FREE photo hosting by Fih.grΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο συγγραφέας κάνει μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΚΚΕ εσωτερικού βασιζόμενος στις θέσεις των στελεχών του και αναλύοντας τα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Παραθέτει παράλληλα συγκεκριμένα πολιτικά γεγονότα και τις θέσεις του κόμματος για να οδηγηθεί σε συμπεράσματα σχετικά με τη συνέχιση της αριστεράς στην Ελλάδα. Οι δυνάμεις της αριστεράς στη χώρα μας μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία από τις δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με το σύγχρονο κοινωνικό κατεστημένο στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μέσα στην αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση, τα κοινωνικά προβλήματα θα φέρουν σε ολοένα οξυνόμενη αντιπαράθεση τα μονοπώλια με τις κοινωνίες των λαών. Το έδαφος για μια νέα σοσιαλιστική διεθνή θα είναι και γόνιμο και ελκυστικό. Γι αυτούς τους λόγους η αναδιάταξη των δυνάμεων στον χώρο της αριστεράς, με βάση ένα πρόγραμμα δημοκρατικού σοσιαλισμού, θα είναι στην ημερήσια διάταξη.
Βαρδής Βαρδινογιάννης
ΚΚΕ Εσωτερικού: Ιστορική αναδρομή – Διαβάστε το