Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ε. Μπατάλοφ-Η λενινιστική θεωρία της επανάστασης- (1986)

Ε. Μπατάλοφ-Η λενινιστική θεωρία της επανάστασης- (1986)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΗ μετεξέλιξη του καπιταλισμού του ελεύθερου συναγωνισμού σε μονοπωλιακό καπιταλισμόκαι οι κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες που τις προκαθόρισε αυτή. απαιτούσαν την παραπέρα ανάπτυξη της επιστημονικής θεωρίας της επανάστασης, δηλαδή μια νέα προσέγγιση των παλιών προβλημάτων καθώς και την τοποθέτηση νέων θεωρητικών προβλημάτων, σε στενή σύνδεση με την πρακτική της επαναστατικής πάλης. Το έργο αυτό επιτέλεσε ο Λένιν και οι συνεργάτες του. Με βάση τη μελέτη της κοινωνικής ανάπτυξης και τη γενίκευση της πείρας του διεθνούς επαναστατικού κινήματος, ο Λένιν πρόβαλε νέες σπουδαιότατες θέσεις της θεωρίας της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο ίδιος διατύπωσε τις βασικές νομοτέλειες της ταξικής πάλης του προλεταριάτου στην εποχή του ιμπεριαλισμού.
Ε. Μπατάλοφ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ DJVU, ~ 1 MB (ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF, ~ 2 MB

Ε. Πλιμάκ, Α. Βολόντιν-Πώς αναπτύσσεται η κοινωνία - (1986)

Ε. Πλιμάκ, Α. Βολόντιν-Πώς αναπτύσσεται η κοινωνία - (1986)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Η κοινωνική ζωή είναι ένα από τα πιο περίπλοκα κοινωνικά φαινόμενα. Πάνω στη γη διαδραματίζονται χιλιάδες γεγονότα με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην πορεία της ανθρώπινης δραστηριότητας δημιουργούνταν και εξαφανίζονταν κράτη και πολιτισμοί, ανεγείρονταν πόλεις και ξεχερσώνονταν εδάφη, χτίζονταν εργοστάσια, ξεσπούσαν καταστρεπτικοί πόλεμοι, γίνονταν επαναστάσεις, άλλαζαν κοινωνικά συστήματα. Πρωτοφανή επιτεύγματα σημειώθηκαν τον 20ό αιώνα. Ο ίδιος όμως αυτός αιώνας έφερε και ανήκουστες δοκιμασίες και κινδύνους.
Η μαρξιστικολενινιστική επιστήμη για την κοινωνία είναι η πυξίδα που μας προσανατολίζει στο λαβύρινθο των ιστορικών γεγονότων, στην πολύμορφη δραστηριότητα των ανθρώπων. Τις βάσεις αυτής της επιστήμης πραγματεύεται αυτό το βιβλίο. Είναι φυσικά αδύνατο να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες σελίδες όλος ο τεράστιος θεωρητικός πλούτος της μαρξιστικολενινιστικής διδασκαλίας. Ελπίζουμε όμως πως ο αναγνώστης θα θελήσει να βαθύνει τις γνώσεις που απόκτησε και θα μελετήσει τα έργα των Κ. Μαρξ, Φ. Ένγκελς και Β. I. Λένιν. Το κυριότερο εδώ είναι να μπορέσει να χρησιμοποιήσει δημιουργικά τις γνώσεις του στην πράξη, στην οικοδόμηση της νέας ζωής.
Ε. Πλιμάκ, Α. Βολόντιν
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ DJVU, ~ 1 MB (ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF, ~ 2 MB

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Λούτσιο Κολέτι - Για το νεαρό Μαρξ (εκδ. Οδυσσέας)

Λούτσιο Κολέτι - Για το νεαρό Μαρξ (εκδ. Οδυσσέας)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΜια ολόκληρη γενιά θεωρητικών του μαρξισμού δεν γνώριζε σχεδόν τίποτε (χωρίς αυτό να είναι δικό τους λάθος) για τα νεανικά φιλοσοφικά γραφτά του Μαρξ. Είναι αναγκαίο να το θυμόμαστε αυτό αν θέλουμε να καταλάβουμε ένα στοιχείο αποφασιστικής σημασίας. Ή πρώτη γενιά των μαρξιστών προσέγγισε το Μαρξ μέσα από το «Κεφάλαιο» και τα άλλα δημοσιευμένα έργα του (κυρίως οικονομικά, Ιστορικά ή πολιτικά) και δεν μπόρεσε να κατανοήσει εντελώς το προγενέστερο φιλοσοφικό υπόβαθρο που τα στήριζε. Δεν μπορούσαν να ξέρουν τους λόγους, φιλοσοφικούς όσο και πρακτικούς, που οδήγησαν το Μαρξ να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία ύστερα από την απομάκρυνση του από τον Χέγκελ και το Φόυερμπαχ για να αφοσιωθεί στην ανάλυση της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, αντί να συνεχίσει με τη συγγραφή μιας προσωπικής του φιλοσοφικής διατριβής. Τα λίγα διαθέσιμα κείμενα για το θέμα αυτό, όπως oι «θέσεις για το Φόυερμπαχ», ο Πρόλογος στην «Κριτική της πολιτικής οικονομίας» και ο Επίλογος στη δεύτερη έκδοση του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου», από μόνα τους ήταν ανεπαρκή για το σκοπό αυτό.
Λούτσιο Κολέτι
Για το νεαρό Μαρξ – Διαβάστε το

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΚατά την δεκαετία του 1930, οι προοδευτικότεροι και περισσότερο αδογμάτιστοι από τους κύκλους των σοσιαλιστών θεωρούσαν την Ψυχανάλυση και τον Μαρξισμό συντρόφους στον κοινό αγώνα ενάντια στον Φασισμό. Παρ' όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι και στα δύο συστήματα κυρίαρχο στοιχείο είναι η απόκτηση γνώσης που οδηγεί στη χειραφέτηση, οι ελπίδες για ένα κοινό αγώνα δεν βρήκαν ανταπόκριση· δεν οδήγησαν καν στη δημιουργία μιας στέρεα θεμελιωμένης κοινής επιχειρηματολογίας. Η κριτική ανάλυση του Μαρξ, για τον τρόπο αναπαραγωγής της αστική κοινωνίας, απολιθώθηκε οριστικά στον μπολσεβικισμό κι έγινε ένα δόγμα ιστορικής μηχανικής αντικειμενικών κοινωνικών προτσέσσων - το μόνο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν οι άνθρωποι είναι , σε τελευταία ανάλυση, το γεγονός ότι ανήκουν σε κάποια τάξη. (. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)
Μωρίς Μπριντόν
Το παράλογο στην πολιτική. Η εξουσιαστική υποβολή και η σεξουαλική καταστολή, ΑΡΧΕΙΟ PDF, ~ 4 MB
Το παράλογο στην πολιτική. Η εξουσιαστική υποβολή και η σεξουαλική καταστολή, ΑΡΧΕΙΟ DJVU, ~ 2 MB (ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ)
ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΡΟΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ SCRIBD:
Maurice Brinton - Το παράλογο στην πολιτική (εκδ. Διεθνής Βιβλιοθήκη) (ΑΡΧΕΙΟ PDF, ~ 3 MB)

JOHN DOS-PASSOS, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΤΙ)

JOHN DOS-PASSOS, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ ΒΑΝΤΣΕΤΤΙ)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
«...Το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Βοστώνη αδημονούσε να συγκεντρώσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των Σάκκο και Βαντσέττι προκειμένου να τους απελάσει, όμως ουδέποτε κατόρθωσε να συλλέξει το είδος και το πλήθος των απαιτουμένων γιʼ αυτόν τον σκοπό στοιχείων. Η άποψη των πρακτόρων του Υπουργείου ήταν ότι η καταδίκη των Σάκκο και Βαντσέττι ως δολοφόνων θα ήταν ένας τρόπος για να απαλλαγούν από αυτούς. Επίσης, η γενική άποψη των ίδιων πρακτόρων στην Βοστώνη, οι οποίοι γνώριζαν εις βάθος την υπόθεση Σάκκο και Βαντσέττι, ήταν ότι, αν και αυτοί ήταν αναρχικοί και ταραχοποιοί, δεν ήταν ληστές λεωφόρων και δεν είχαν καμία σχέση με το έγκλημα στο Σάουθ Μπρέϊντρι. Η γνώμη μου, καθώς και η γνώμη των περισσοτέρων εκ των αρχαιότερων υπαλλήλων της κυβερνητικής υπηρεσίας, ανέκαθεν ήταν ότι το έγκλημα στο Σάουθ Μπρέϊντρι ήταν έργο επαγγελματιών.»
-από την ένορκη γραπτή κατάθεση του Λώρενς Λέδερμαν, 8 Ιουλίου 1926
JOHN DOS-PASSOS
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΕ ΜΟΡΦΗ DJVU, ~ 2 MB (ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF, ~ 5 MB

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Όλιβερ Τόλμαϊν - RAF - Αυτό ήταν για μας απελευθέρωση (εκδ. ΚΨΜ)

Όλιβερ Τόλμαϊν - RAF - Αυτό ήταν για μας απελευθέρωση (εκδ. ΚΨΜ)
Μια συζήτηση με την Ίρμγκαρντ Μέλερ για την ένοπλη πάλη, τη φυλακή και την Αριστερά
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Η Ίρμγκαρντ Μέλερ, κρατούμενη πάνω από 22 χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μέλος της πρώτης γενιάς της RAF και μοναδική επιζήσασα από τη Νύχτα Θανάτου (18η προς 19η Οκτωβρίου 1977) στα λευκά κελιά του Στάμχαϊμ, σε μια εκτενή συζήτηση με τον δημοσιογράφο Όλιβερ Τόλμαϊν. Μια συζήτηση για την ένοπλη πάλη, τη φυλακή και την Αριστερά. Τριάντα χρόνια ακριβώς μας χωρίζουν από το πολύκροτο «Γερμανικό Φθινόπωρο», κι όμως τα γεγονότα που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά που επιχείρησε την «έφοδο στον ουρανό» στον απόηχο του Μάη του ’68 και των νικηφόρων τότε απελευθερωτικών κινημάτων του Τρίτου Κόσμου απέχουν πολύ από το να κατατάσσονται σε κάποιο μακρινό και αδιάφορο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μια μοναδική, ίσως, μαρτυρία για τη γερμανική οργάνωση του αντάρτικου πόλης RAF (Φράξια Κόκκινος Στρατός), η θυελλώδης και αποφασιστική δράση της οποίας επί δύο δεκαετίες τουλάχιστον προσέκρουσε στο πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό, στην πιο σκληρή κρατική καταστολή που γνώρισε ποτέ η μεταπολεμική Ευρώπη.
Ίρμγκαρντ Μέλερ
Αυτό ήταν για μας απελευθέρωση – Διαβάστε το

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Αφόνσο Ενρίκες Δε Λίμα Μπαρέτο - Η νέα καλιφόρνια (Εκδόσεις των Συναδέλφων)

Αφόνσο Ενρίκες Δε Λίμα Μπαρέτο - Η νέα καλιφόρνια (Εκδόσεις των Συναδέλφων)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΤο έργο του Λίμα Μπαρέτο ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από τους συγχρόνους του. Ζούσε κι έγραφε σ' έναν κόσμο διαφορετικό από τον κόσμο των άλλων λογοτεχνών. Περιγράφει την άγνωστη πραγματικότητα, η οποία έχει φανταστικές διαστάσεις. Λέει αυτό που όλοι ξέρουν αλλά δεν θέλουν να δουν. Και η γλώσσα του είναι αλλιώτικη, είναι η γλώσσα των περιθωριακών συνοικιών και των μπαρ όπου σύχναζε. Το ύφος του είναι απαλλαγμένο από κάθε προσπάθεια να επιδείξει στιλ, καλαισθησία, ανωτερότητα· είναι ξερό και αιχμηρό -ο καθημερινός λόγος των Βραζιλιάνων, τον οποίο αργότερα υιοθέτησαν οι μοντερνιστές. Οι πρωταγωνιστές του είναι οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι απροσάρμοστοι, οι μαύροι, οι εργάτες, οι γυναίκες, οι οραματιστές, οι άγνωστοι. Υπάρχουν και οι "γνωστοί": οι πλούσιοι, οι πολιτικοί, οι τιτλούχοι, οι δόκτορες, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι στρατιωτικοί. Σε μιαν ανάλυση που θα τη ζήλευαν πολλοί κοινωνιολόγοι. Ο Λίμα Μπαρέτο θα αρχίσει να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό της Βραζιλίας μόνο τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του. Το διήγημα του "Η νέα Καλιφόρνια" ("A nova Califοrnia") δημοσιεύτηκε το 1915. Ο ίδιος το επέλεξε για να τυπωθεί στο βιβλίο του "Το θλιβερό τέλος τον Πολύκαρπου Κουαρέσμα", σε παράρτημα μαζί με άλλα έξι διηγήματα που θεωρούνται τα καλύτερα του.
Λίμα Μπαρέτο
Η Νέα Καλιφόρνια – Διαβάστε το