Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΖΩΡΖ ΠΟΛΙΤΣΕΡ


ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΖΩΡΖ ΠΟΛΙΤΣΕΡ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.gr(. . .) Στη μορφή του αυτή, το έργο του Πόλιτσερ αποτελεί, τώρα περισσότερο από πριν, μιαν απαραίτητη εισαγωγή στη γνώση του διαλεκτικού υλισμού, το θεμέλιο του μαρξισμού. Μπορεί να εξυπηρετήσει τον αγωνιστή εργάτη όπως και το σπουδαστή, τον άνθρωπο με πνευματική περιέργεια καθώς και τον εξειδικευμένο διανοούμενο. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε βασίζεται σε μια σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας όπως αυτά διδάχτηκαν στα 1935-1936 από τον Πόλιτζερ στη α' τάξη του Εργατικού πανεπιστημίου του Παρισιού. Η τέτοια προέλευσή του εξηγεί και την όλη του σύνθεση και μορφή: το απλό και φωτεινό ύφος του, την απαλλαγμένη από το βαρύ φιλοσοφικό λεξιλόγιο έκφρασή του, τις ερωτήσεις και τα βοηθήματα που υπάρχουν στο τέλος κάθε κεφαλαίου, τις κάποιες ελλείψεις που είναι αναπόφευκτες για ένα εγχειρίδιο που εκθέτει τις στοιχειώδεις αρχές της φιλοσοφίας. Ο Πόλιτζερ, που στη διδασκαλία του στηρίζεται το εγχειρίδιο αυτό, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής διανόησης. Εργάστηκε και επιβλήθηκε πριν από τον πόλεμο και συνέχισε τη δράση του και στο διάστημα της χιτλερικής κατοχής της Γαλλίας. Πιάστηκε, Φυλακίστηκε και βασανίστηκε τρεις μήνες, αλλά αρνήθηκε να γίνει όργανο των Γερμανών. Εκτελέστηκε. Στην πατρίδα του τιμάται ως εθνικός ήρωας.
Georges Politzer
Στοιχειώδης Αρχές Φιλοσοφίας – Διαβάστε το



Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας


Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ FREE photo hosting by Fih.gr
Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία του Σοσιαλιστικού Ομίλου της Κέρκυρας, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση του πρώτου μαζικού σοσιαλιστικού-εργατικού κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που αργότερα ονομάστηκε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Τα κείμενα έχουν γράψει ο Γιώργος Ζούμπος, ο Κώστας Θύμης, ο επιμελητής της έκδοσης Αλέκος Πρίφτης και ο Φίλιππος Φιλίππου, φωτίζοντας τη συγκρότηση, την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία και τις δραστηριότητες του Ομίλου και των πρωταγωνιστών του. Τα κείμενα αυτά φωτίζουν, συγχρόνως, πλευρές της ανάπτυξης του εργατικού και του δημοτικιστικού κινήματος στο νησί στις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και την κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά μερικών από τους πρωτεργάτες και υποστηρικτές του Ομίλου που διέπρεψαν στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες και ευρύτερα στην κοινωνική και την πολιτική ζωή, είτε διατήρησαν ακέραιες τις ιδεολογικές πεποιθήσεις τους είτε όχι.
Ειδικότερα κείμενα αφορούν, εκτός από τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, τους Νίκο Βαρότση, Αριστοτέλη Σίδερι, Στέφανο Γισδάκη, Νίκο Λευτεριώτη, Σπύρο Νικοκάβουρα, Μάρκο Ζαβιτζιάνο, Αντώνη Μουσούρη, Φραγκίσκο Τζουλάτη, Άγι Στίνα, Δημοσθένη Λιγδόπουλο, Γεράσιμο Λύχνο, Μάνθο Μεταλληνό, Σπύρο Θεοδώρου, Μιχάλη Οικονόμου και Γεράσιμο Σπαταλά. Εισαγωγικό κείμενο αφορά τον Νικόλαο Κονεμένο, ο οποίος το 1860, δώδεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, είχε διατυπώσει την πρώτη γνωστή, γραπτή ευμενή αναφορά στον κομμουνισμό, σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Τον πρόλογο έχει γράψει η Ευδοκία Γισδάκη, εγγονή του Στέφανου Γισδάκη, που είχε συναντήσει στην Ελβετία τον Ρώσο επαναστάτη Λένιν. Η έκδοση παρουσιάζει, ακόμη, ιδεολογικά και άλλα κείμενα του Αριστοτέλη Σίδερι, του Άγι Στίνα, του Μάρκου Ζαβιτζιάνου και της Ειρήνης Δενδρινού, δημοσιευμένα στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τον Λογοτέχνη και τον Νουμά. Επίσης, περιλαμβάνει 12 επαναστατικά και άλλα ποιήματα λογοτεχνών που μετείχαν στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Κέρκυρας (Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Νίκου Λευτεριώτη και Σπύρου Νικοκάβουρα).της χώρας, επέβαλε την πραγματοποίηση τούτης της έκδοσης φέτος.
Ευχαριστούμε τον σ. Αντώνη για την ψηφιοποίηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΥΜΠΟΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΘΥΜΗΣ – ΑΛΕΚΟΣ ΠΡΙΦΤΗΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας 

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κ. Μαρξ: Τα μαθηματικά χειρόγραφα του Καρλ Μαρξ



Κ. Μαρξ: Τα μαθηματικά χειρόγραφα του Καρλ Μαρξ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟFREE photo hosting by Fih.gr
Ελληνική μετάφραση (μη πλήρης). Υπάρχει και ακαδημαϊκή έκδοση στη γερμανική και ρωσική γλώσσα (για τους μαθηματικούς νομίζω δεν θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα). Οι Εκδόσεις «Γλάρος» έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά τα «Μαθηματικά Χειρόγραφα» του Καρλ Μαρξ. Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα αγγλικά από τις εκδόσεις «Νιού Πάρκ» σαν συλλογή από πρωτότυπες εργασίες του Μαρξ πάνω στα μαθηματικά. Απ’ όσο γνωρίζω πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί σ’ αυτή την πλευρά της δραστηριότητας του ιδρυτή της επιστημονικής κοσμοθεωρίας του διαλεκτικού υλισμού. Σήμερα δημοσιεύουμε ολόκληρο το βιβλίο στα Ελληνικά, ενώ μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ στη γερμανική και ρωσική γλώσσα. Κατεβάστε από εδώ δεκάδες βιβλία του Καρλ Μαρξ
Καρλ Μαρξ
Κ. Μαρξ. Τα μαθηματικά χειρόγραφα του Καρλ Μαρξ 
ή 
Κ. Μαρξ. Τα μαθηματικά χειρόγραφα του Καρλ Μαρξ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Σάμουελ Μπακ: Προσφέροντας μαρτυρία


Σάμουελ Μπακ: Προσφέροντας μαρτυρία
FREE photo hosting by Fih.grΤο όνομά μου είναι Σάμουελ Μπακ. Είμαι Εβραίος και ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά γεννήθηκα στο Βίλνιους, όταν ανήκε στην Πολωνία. Όταν γεννήθηκα, ο Χίτλερ καταλάμβανε την εξουσία στη Γερμανία. Το 1933 τον προώθησαν κύματα βαθιάς δυσαρέσκειας και φρενιασμένοFREE photo hosting by Fih.grυ εθνικισμού. Τεράστια πλήθη τον επευφημούσαν, σαν να ήταν Θεός. Προτιμούσαν να αγνοήσουν το ακριβό τίμημα που συνόδευε μια τέτοια επιλογή. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 ήμουν ένα αγόρι 5 ή 6 χρονών. Και όλα αυτά τα απειλητικά γεγονότα συνέβαιναν πέρα από τα σύνορα της χώρας μου. Στο όμορφο και φιλικό σπίτι μου η ζωή συνεχιζόταν όπως συνήθως. Συχνά καθόμουν σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι, περιβαλλόμενος από μια στοργική οικογένεια. Και άκουγα αυτές τις λέξεις: «Αυτό δεν μπορεί ποτέ να συμβεί εδώ…» Δυο χρόνια μετά οι Ναζί όρμησαν στο διαμέρισμά μας. Έσυραν τη μητέρα μου κι εμένα στο Γκέτο. Δολοφόνησαν τον πατέρα μου, τον παππού και τη γιαγιά μου. Δολοφόνησαν πολλά προσφιλή μέλη της οικογένειάς μου. Δολοφόνησαν περίπου το 95% των Εβραίων της Λιθουανίας, το πιο υψηλό ποσοστό στην εξόντωση των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης.
Σάμουελ Μπακ

Δεν λυπήθηκαν αναρίθμητους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, Τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, κομμουνιστές και άμαχο πληθυσμό γενικά – με μια λέξη, εκείνους που εμπόδιζαν την πορεία τους προς την καθολική εξουσία.
Σήμερα είμαι ένας από τους λίγους τυχερούς επιζώντες που μπορούν να προσφέρουν μαρτυρία. Το κάνω με την τέχνη μου, τις διαλέξεις μου και τα γραπτά μου.
Σήμερα, οποτεδήποτε οι παλιοί, απειλητικοί και οικείοι τόνοι οποιασδήποτε φασιστικής ή νεοναζιστικής νοσταλγίας επιστρέφουν,
είτε διακηρύσσονται στα αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά ή ελληνικά –
μια ανατριχίλα με διαπερνά.
Πότε θα ενημερωθούν οι λαοί; Πότε θα κοιτάξουν στον καθρέφτη της ιστορίας;
Πότε θα διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος;
Γιατί το χειρότερο μπορεί να συμβεί εδώ, και πιο σύντομα από όσο νομίζουμε!
Σάμουελ Μπακ, Γουέστον, Μασαχουσέτη, 5 Ιανουαρίου 2013

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) του Βαγγέλη Σακκάτου


Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) του Βαγγέλη Σακκάτου
Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
FREE photo hosting by Fih.grΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Την άνοιξη του 1985 {15-23 Ιουνίου}, πήρα μέρος για 9 ημέρες σε ταξίδι σπουδών με ποδήλατο. Προχωρήσαμε προς Νότο και ακολουθώντας τη Romantische Strase του Tauber Taal, (τη ρομαντική οδό της κοιλάδας του ποταμού Tauber), φθάσαμε μέχρι το Rothenburg της Βόρειας Βαυαρίας, για να καταλήξουμε, ανηφορίζοντας προς τα βορειοανατολικά στο Wurzurg. Συνολικά διανύσαμε 400 χιλιόμετρα, 50 χιλιόμετρα την ημέρσα. Τα μέρη που επισκεφθήκαμε, στα οποία μας υποδέχονταν οι δήμαρχοι, οι ιστορικοί των πόλεων και περιοχών, όπως και οι διευθυντές των Μουσείων τους, είναι γεμάτα συγκλονιστικές μαρτυρίες, για το μεγάλο αυτό γεγονός, το ολοκαύτωμα των Γερμανών χωρικών του Μεσαίωνα, σχεδόν άγνωστο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στα Μουσεία τους, και ιδίως στο Rothenburg, σώζονται πολλά από τα διάφορα όργανα βασανισμού – σατανικοί μηχανισμοί της πιο νοσηρής φαντασίας – πάνω στα οποία τέλειωσε, με τον πιο άγριο και βάρβαρο τρόπο, η ζωή χιλιάδων αγωνιστών αγροτών.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΚΚΑΤΟΣ (Συνεργάτης του Π.Κ.)
Β. Σακκάτος: Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) – Διαβάστε το

Μαρίνος Αντύπας (1872-1907) του Βαγγέλη Σακκάτου